Širom Evropske unije 185 miliona birača u 27 zemalja glasalo je na izborima za Evropski parlament, nakon kojih su konzervativci u ekstazi.

Politiko navodi da je Evropska narodna partija (EPP) ostvarila jasnu pobedu na četvorodnevnim izborima koji su okončani u nedelju uveče i pojačala kontrolu nad Evropskim parlamentom uprkos tome što su ultradesničarske stranke ostvarile veliki napredak u mnogim zemljama EU.

Politička opcija desnog centra je, prema nezvaničnim rezultatima, na putu da ima 184 poslanika u Evropskom parlamentu, što je više od četvrtine od ukupno 720 članova tog tela.

Briselski sajt navodi da je EPP jedina centristička stranka koja je dobila više glasova na ovim izborima u odnosu na prethodne, pošto su ka levom centru orijentisani Socialisti i demokrate (S&D) ostali na otprilike istom nivou, dok su liberali iz poslaničke grupe Obnovimo Evropu desetkovani na ovom glasanju.

Sa pozicije sile koju je osvojila EPP je sada viđena kao najpozvanija da određuje politiku EU, okrećući je više na desno.

– Mi smo stranka industrije, mi smo stranka ruralnih područja, mi smo stranka evropskih poljoprivrednika – nedavno je za Politiko kazao Manfred Veber, šef odlazeće poslaničke grupe EPP u Evropskom parlamentu.

Rezultati objavljeni u nedelju ukazuju na to da Ursula fon der Lajen, predsednikca Evropske komisije, ima dobre šanse da ostane na toj funkciji, iako to nije u potpunosti izvesno.

Ukoliko dobije podršku lidera zemalja EU, ona će nakon toga morati da osigura i potvrdu Evropskog parlamenta.

Nakon izbora 2019. ona je izabrana glasovima EPP, S&D i Obnovimo Evropu

Ova ista koalicija bi, u suštini, mogla da joj osigura još jednu poslaničku većinu.

Indeksonline/Kurir.rs