ČAČAK – Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je danas u Čačku da će uložiti žalbu na presudu Osnovnog suda u tom gradu koji je osudio republičkog poslanika Srpske napredne stranke (SNS) iz Čačka Marka Parezanovića na novčanu kaznu od 100.000 dinara, koje mora da isplati Obradoviću zbog nanošenje duševnih bolova i povrede časti i ugleda.

“Iako sam veoma skeptičan prema nezavisnosti srpskog sudstva i sposobnosti sudija da se oslobode pritiska izvršne vlasti, ipak gajim veru da postoje sudije koje sude po zakonu. Ova presuda je dokaz da ima takvih sudija, ali ću se žaliti zbog visine novčane kazne koju je dobio Parezanović jer smatram da bi ona trebalo da bude veća”, rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je ocenio da novčane kazne za klevetu treba da budu mnogo veće kako bi se “opametili oni koji konstantno napadaju svoje političke protivnike, klevetaju i izmišljaju”.

“Ovo je samo prva u nizu presuda kojima će se dokazati da je sve ono što se govrilo protiv mene i Dveri bila laž. Imam iste takve postupke i protiv Aleksandra Vučića, Predraga Sarape, Gorana Vesića i protiv niza odgovornih lica u Informeru, Pinku i drugim glasilima koji već više meseci vode besomučne, lažne kampanje protiv mene i Dveri. Svi će morati da dokažu svoje optužbe na sudu”, rekao je Obradović.

On je dodao da za osam godina bavljenja politikom nikoga nije tužio, jer je smatrao da kao javna ličnost mora da trpi svaku kritiku.

“Medjutim, ovaj stepen propagande i svakodnevno maltretiranje gradjana najmonstruoznijim optužbama protiv lidera opozicije mora da dobije epilog na sudu i da vidimo ko je u pravu kada kažu da smo prebili žene ili da smo fašisti”, rekao je Obradović.

On je dodao da je uvek spreman da odgovara za sve što je rekao o korupciji i malverzacijama vladajućih političara i da se čudi zašto ga nikada nije pozvao niko iz tužilaštva i policije da im dostavi dokaze za ono što je rekao.

“Ja posedujem dokumentaciju za sve što sam u javnosti izneo o političarima koji su na vlasti. U tome je razlika izmedju nas iz opozicije i onih koji su na vlasti. Oni mogu da govore šta god hoće jer znaju da za to nikada neće odgovrati”, rekao je Obradović.

U presudi Osnovnog suda u Čačku navodi se da je Parezanović obavezan da plati Obradoviću naknadu nematrijalne štete zbog izjave koju je dao na stranačkoj konferenciji za novinare na kojoj je Obradovića optužio “za pranje novca”.

Obradović je u tužbi protiv Parezanovića zahtevao da mu se iplati 300.000 dinara na ime nematerijalne štete zbog duševnih bolova i uvrede časti, što je sud odbacio kao “neosnovano”.

Na tu presudu i Obradović i Parezanović imaju pravo žalbe.

Beta