BEOGRAD – Apelacioni sud u Beogradu razmatraće u septembru žalbu na presudu Branku Lazareviću i ostalim okrivljenima kojom su zimus oslobođeni od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

Sednica suda na kojoj će se razmatrati žalba tužilaštva za organizovani kriminal zakazana je za 5. i 6. septembar, precizirala je za Tanjug portparo, Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Osporenom presudom, Specijalni sud u Beogradu je 28. decembra 2018. oslobodio Lazarevića, kao i advokata iz Novog Sada Radovana Štrbca, policajca Borisa Garu, kao i Rodoljuba Radulovića zvanog Miša Banana optužbi za krivično delo odavanje službene tajne.

Raduloviću je suđeno u odsustvu jer se nalazi u bekstvu, a u u procesu za šverc kokaina u Šarićevoj grupi osuđen na 11 godina zatvora. U tom procesu je u toku postupak po žalbama.

Lazarević i ostali su oslobođeni jer prvostepenu sud smatra da tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti optužene da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosledivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo odavanje službene tajne za koje se terete.

Šarić je počekom decembra, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je krijumcarila kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Sudi mu se za pranje para u drugom postupku.