BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević prisustvovao je potpisivanju Operativnog protokola o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji, koji je ratifikovan u maju ove godine i kojim će se olakšati zaposlenje srpskih državljana u Sloveniji.

Sporazum će stupiti na snagu 1. septembra ove godine i sva posredovanja prilikom zapošljavanja naših radnika u Sloveniji obavljaće se u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Protokol su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ)u Srbiji Zoran Martinović i direktorka Zavoda za zapošljavanje Slovenije Mavricija Batić.

Ðorđević je naveo da je jedan od prioriteta Vlade Srbije zadržavanje mladih i unapređenje njihovih uslova za rad i boljeg materijalnog položaja, ali da je njena obaveza i da onim građanima koji ipak žele da rade u drugim zemljama obezbedi potpunu sigurnost i ostvarivanja svih prava koje imaju i državljani zemalja u koje odlaze.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio je ekonomsko osnaživanje naše zemlje kao jedan od prioriteta rada kako bi zadržali mlade ljude da žive, rade i osnuju porodice u svojoj zemlji. Mi ne želimo da radnici odlaze iz Srbije, ali ne možemo da zabranimo, s toga želimo da kao država brinemo o njima i omogućimo im zaštitu svih njihovih prava koja imaju kao radna snaga i u drugim zemljama”, naveo je Ðorđević.

Dodao je da se Vlada Srbije, osim što se borio da mladi ostanu u zemlji, aktivno zalaže i da privuče strane državljanje a dođu i rade u Srbiju.

Direktor NSZ Zoran Martinović rekao je da će ovim sporazumom biti definisana prava i obaveze i poslodavaca i nezaposlenih lica i da će se time obezbediti efikasnija zaštita njihovih prava u drugoj državi, odnosno da će imati jednak tretman sa državljanima Slovenije kada su u pitanju rad i zapošljavanje.