BEOGRAD – Čelnici Saveza za Srbiju na današnjoj konferenciji za medeije najavili su da pod sadašnjim uslovima nece ucestvovati na izborima i da ce poštovati ono na šta su se obavezali u dokumentu koji su nazvali “Sporazum s narodom”.

Ocenili su, povodom dve godine rada vlade premijerke Ane Brnabić, da Srbija nazaduje na svim poljima društvenog života, da je vodila “strateški dezorijentisanu” diplomatiju, te da je napravila niz afera, zbog čega je lider “Dveri” pozvao ministre da podnesu ostavke.

Predsedavajući Saveza Dragan Đilas rekao je za vladu premijerke Brnabić da je neuspešna, da demokratija pada, a da su mediji postali instrument za političke sukobe sa neistomišljenicima..

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da je diplomatija u funkciji predsednika Srbije, da je dozorijentisana, mada je, kaže, bilo dobrih poteza na planu povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Dveri Boško Obradović kritikovao je politiku prema Kosovu i Metohiji, i zaključio da treba promeniti i pregovarače i način pregovora.

“Zalažemo se za normalizaciju života svih građana Srbije koji žive na teritoriji AP Kosovo i Metohija”, naveo je Obradović.

Obradović je ponovio da bez “oslobođenja medija” i fer uslova nema izbora, a Ðilas je odbio da odgovori na pitanje novinara TV Pink kako vidi “minuli rad” Saveza za Srbiju.

Onima koji, po njegovom mišljenju, “šire agresiju i mržnju” ne želi da da odgovor, rekao je Ðilas, a novinar Pinka uzvratio da je to vređanje.

“Svi vi koji ste doprineli ovakvom stanju u srpskim medijima, svi vi ćete u skladu sa zakonom da odgovarate”, poručio je Đilas.

Na pitanje novinara da li je to pretnja, Đilas je zaključio:

“Ja vam to obećavam”.