Jerusalim – Četvorogodišnjeg Muhameda Elajana i njegovog oca Rabija Elajana izraelska policija pozvala je na ispitivanje uz obrazloženje da je dečak bacao kamenje na policiju u Istočnom Jerusalemu.

– Dobio sam poziv da sa sinom dođem u policijsku stanicu zbog bacanja kamenja na policijske službenike – kazao je dečakov otac.

Odazvali su se pozivu i otišli u policijsku stanicu. Dečak je u ruci nosio kesu sa slatkišima i sokom.

Iako policija navodi da poziv dečaku nije upućen, Rabi Elajan tvrdi da mu je poziv za razgovor dostavio uniformirani policajac, prenosi “Al Jazeera”.

Iz policije su kazali da je ocu rečeno da dete upozori da ne baca kamenje na policiju, a četverogodišnjak je čekao ispred stanice.

Navode da je dečak kamenovao policiju, a otac to negira i tvrdi da policija krši ljudska prava stanovnika Isavije, uključujući i decu, te da je slučaj njegovog sina jedan od mnogih.

Angažirali su i advokata, koji je kazao da se poziv četvorogodišnjem detetu na davanje iskaza vodi u okvirima kršenja prava i pritisaka koje izraelska policija vrši na stanovnike Isavije.

O dečakovom slučaju pisali su brojni mediji, a i portparol izraelske vlade Ofir Gendelman opovrgnuo je navode da je dečak pozvan na razgovor.

Dnevniavaz /indeksonline /foto:prt_scr