BRISEL – Tenzije u italijanskoj koalicionoj vladi kulminirale su ove nedelje zbog izbora bivše nemačke ministarke odbrane Ursule fon der Lajen za predsednika Evropske komisije, piše briselski Politiko.

Naime, poslanici Lige Matea Salvinija u Evropskom parlamentu glasali su protiv izbora Fon der Lajen, dok su poslanici pokreta Pet zvezdica Luiđi di Maja glasali za njen izbor, čime je Liga postala jedina parlamentarna stranka u EP koja je otvoreno glasala protiv nje, iako je i premijer Italije Ðuzepe Konte glasao za nju.

Odluka Lige da ne glasa za der Lajen razljutila je Kontea, navode neimenovani izvori iz italijanske vlade, budući da je on obema strankama rekao da je podrže.

Kako se navodi, još neki potezi Lige povećali su tenzije u vladajućoj koaliciji, pre svega navodi da je Liga tražila od Rusije finansiranje uoči izbora u EP, zbog čega je Konte tražio od Salvijija da pod hitno tu stvar reši.

Istovremeno, pokret Pet zvezdica je podržao predlog opozicione Demokratske stranke koja je tražila pokretanje istrage o finansiranju Lige.

Još jedna od varnica je i to što je Salvini organizovao sastanak sa reprezentativnim sindikatima Ministarstva unutrašnjih poslova, čemu se Konte usprotivio navodeći da posao njegovog zamenika (Salvini) nije da razgovara o ekonomskim reformama i smanjenju poreza sa sindikatima. 

Sa druge strane Salvini, kojio je i ministar unutrašnih poslova rekao je da su njegovi koalicioni partneri “izdali Italijane” glasanjem za Fon der Lajen, koju su podržali Makron i Merkel, kao i bivši italijanski premijeri Mateo Renci i Silvio Berluskoni.

“Pokret Pet zvezdica nema više moje političko ili lično poverenje”, rekao je Salvini u četvrtak u Helsinkiju.

Ova politička svađa, ocenjuje Politiko, potisnula je šanse da će Liga moći da imenuje jednog svog člana za narednog italijanskog komesara.

Ipak, zvaničnici Lige odbacili su moguće posledice, rekavši da su njihovi politički ideali važniji od bilo koje visoko pozicionirane funkcije u EU.

Sve ovo pokrenulo je spekulacije o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, a petak uveče je krajnji rok za Salvinija da odluči da li želi vanredne izbore krajem septembra.

“On pokušava da ugovori sastanak sa predsednikom Serđom Matarelom kako bi razmotrili opcije. On bi mogao da proglasi kraj vlade nakon sastanka u petak popodne, osim ako se pokret Pet zvezdica ne složi s predlogom Lige o povećanoj vladinoj autonomiji u severnim regionima”, rekao je jedan viši zvaničnik Lige.

Tanjug /Foto :Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here