PODGORICA – Svedok saradnik u slučaju pokušaja terorizma, Saša Sindjelić kome je odredjen ekstradicioni pritvor po poternici Hrvatske, podneo je Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore zahtev za azil.

“Taj zahtev će se procesuirati u skladu sa odredbama Zakona o medjunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca”, saopštio je MUP Crne Gore i dodao da će zahtev biti okončan u skladu s rokovima propisanim zakonom.

Zakonom je predvidjeno da MUP odluku o azilu donosi za šest meseci, a može se produžiti do devet meseci i najdalje do godinu dana.

Sindjeliću je sinoć odredjen ekstradicioni pritvor zbog medjunarodne poternice koju je raspisala Hrvatska. Protiv tog rešenja Sindjelić ima pravo žalbe.

Viši sud u Podgorici odbio je u aprilu zahtev Hrvatske, po upućenoj zamolnici za izručenje Sindjelića. Zahtev za izručenje je odbijen još u aprilu, a takvu odluku Višeg suda je potvrdio i Apelacioni sud.

Hrvatska potražuje Sindjelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godine zbog ubistva Mirka Fotisa, po presudi Županijskog suda u Vukovaru.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saopštio je ranije da je svedok-saradnik u slučaju pokušaja terorizma Saša Sindjelić zatražio politički azil u Crnoj Gori.

“Sindjelić je preko staza, mimo graničnog prelaza bežao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama. Saopštio je inspektorima u Rožajama da je bio primoran da napusti Srbiju”, kazao je ranije Katnić.

Sindjelić se nalazio u Centru za azilante u Crnoj Gori, pod posebnim režimom nadzora.

Beta