ZAGREB – Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac, izjavio je danas na Odobru za Ustav da će kao član vladajuće većine podržati predložene kandidate za nove ministre i potpredsednike vlade, ali se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda o ćirilici u Vukovaru i poručio da za ustaški pozdrav u toj zemlji ima, a da za ćirilicu nema ni mesta ni razumevanja.

“Postoji jedan deo građana Hrvatske kojem smeta pozdrav ”za dom spremni”. Za njega ima mesta, i policija ga štiti, a za jedno pismo u minimalnoj upotrebi, koje nigde zakonom nije kriminalizirano, i predsednica (Kolinda Grabar Kitarović) i drugi tvrde da povređuju ljude koji su pretrpeli ratna stradanja”, rekao je Pupovac, prenela je zagrebačka N1 tv.

Dodao je da dijalog pod tom pretpostavkom nema nikakve šanse.

“Izglasavnje novih ministara nema veze s ovim. Ovo je druga tema i o njoj ćemo razgovarati nakon izglasavanja ministara”, rekao je nakon sednice Odbora Pupovac.

Ustavni sud Hrvatske je ranije ovog meseca odlučio o široj upotrebi ćirilice u Vukovaru, gde prema poslednjem poisu stanovništva živi vise od 30 odsto građana srpske nacionalnosti.

Toj odluci suda se međutim protive čelnici gradskih vlasti i stranke koje čine većinu utom gradu i poručuju da je neće poštovati.

Gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava, je tim povodom juče razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, koja ga je praktično podržala u tome.