BEOGRAD – Beogradska policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušala Ð. A. (23), zaposlenu u Zvečanskoj, zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje, saopštio je danas MUP.

Nakon saslušanja u policiji protiv nje je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila navedeno krivično delo.

Sumnja se da je Ð. A, koja radi u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine “Zvečanska”, krivično delo izvršila nesavesnim radom i ophođenjem suprotno pravilima te ustanove prema dvogodišnjem dečaku o kome je bila dužna da se stara.

Ranije danas, zaštitnik građana je saopštio da je pokrenuo je postupak kontrole rada Zvečanska, posle informacije i video snimka nasilja zaposlene u Centru nad maloletnim detetom, koji su objavljeni u medijima.

Direktor Zvečanske Zoran Milačić doneo je rešenje o privremenoj suspenziji do utvrđivanja činjeničnog stanja i okončanja disciplinskog postupka medicinske sestre Ð.A. nakon anonimne prijave da se neadekvatno ponašala prema deci.

Na društvenim mrežama i u medijima juče se pojavio snimak na kojem se vidi da medicinska ulazi u sobu sa bebama i drži telefon u rukama, iako to nije dozvoljeno.

Dete drži neprikladno, za jednu ruku, i gotovo ga baca u krevetac.

Zatim se na snimku vidi kako telefonom snima drugu bebu, što je takođe zabranjeno, i nastavlja da radi nešto na mobilnom telefonu.

Direktor Zvečanske je o slučaju informisao resornog ministra Zorana Ðorđevića, koji je poručio da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.