PREŠEVO – Američki kongresmen Eliot Engel je, tokom posete Preševu, predsedniku te opštine Šćiprimu Arifiju preneo svoj stav da smatra da je neprihvatljivo razmišljati o promenama granica na Balkanu, dok je Arifi kongresmenu preneo svoj stav da “preševska dolina treba da se priključi Kosovu bez promena granica (Kosova)”, preneli su danas mediji na albanskom jeziku iz Preševa i Bujanovca.

Tema razgovora kongresmena Eliota Engela, koji je i predsednik Komisije za spoljnju politiku Kongresa SAD, i predsednika opštine Preševo bila je i nezavisnost Kosova i neophodnost postizanja sporazuma izmedju Beograda i Prištine.

“Ne mislim da je dobar kurs razmena teritorija. Zabrinut sam po tom pitanju jer ako počnu da se menjaju granice na Balkanu, gde će se to završiti? Ima mnogo zemalja koje bi iskazale želju da na takav način menjaju granice”, rekao je Engel u Preševu.

Engel je rekao i da svi treba da se fokusiraju na postizanje dugoročnog mira i sporazuma izmedju Srbije i Kosova, a da bi se to postiglo neophodno je da se počnu razgovori.

“Nadam se da će do toga doći i da će SAD imati pozitivnu ulogu u svemu tome”, kazao je Engel. Šćiprim Arifi je kongresmena SAD upoznao sa političkom situacijom u Preševu i izneo mu je svoj stav da “preševska dolina treba da se priključi Kosovu bez razmene teritorija”.

On je ispred opštine Preševo dodelio zahvalnic u kongresmenu SAD “zbog podrške za unapredjenje prava Albanaca u preševskoj dolini”. Kongresmen Eliot Engel se u sredu, nakon sastanka sa srpskim zvaničnicima, u Beogradu sastao i sa predsednikom opštine Bujanovac Šaipom Kamberijem, dok je Preševo posetio u četvrtak.

Beta