MOSTAR – Ministarka za ljudska prava i izbeglice BiH Semiha Borovac izjavila je u Mostaru kako je centar za prihvat izbeglica BiH u severnom delu tog grada “moguća opcija” za smeštaj porodica bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države (ID) koje se vraćaju iz Sirije i Iraka.

“Ako nemaju gde da borave na drugom mestu, moguće je da budu smešteni u ovaj centar. Salakovac je moguća opcija”, rekla je ministarka Borovac iz vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi Hina.

Ona je tako odgovorila na novinarsko pitanje da li je Centar za prihvat izbeglica u Mostaru moguća lokacija za smeštaj porodica nekadašnjih terorista.

Pojasnila je pri tome kako procene o njihovom povratku iz Sirije i Iraka vodi ministarstvo bezbednosti u saradnji s partnerskim institucijama iz sveta.

Prema medijskim izvorima na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba poreklom iz Bosne i Hercegovine a među njima je dve stotine dece.

Vlasti u BiH i bezbednosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je tamo i 80-oro dece čiji su roditelji iz BiH, ali prema sadašnjoj proceni njihov je broj znatno veći, čak 200 dece, navodi agencija.

Tanjug /Foto :Tanjug – Z. Žestić