BOSANSKI PETROVAC – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da su bošnjački i hrvatski političari zaboravili da čestitaju 27. jul, Dan ustanka protiv fašizma 1941. i poklone se narodu Drvara, Bosanskog Grahova, Bosanskog Petrovca i Glamoča.

“Dok Hrvati i Bošnjaci jedni druge optužuju za neformiranje vlasti i zastoje u napretku, zaboravili su na Srbe u Federaciji, zaboravili su na ustanak i na Drvarsku Republiku, tada najveću slobodnu teritoriju u nacistički porobljenoj Evropi”, saopštio je u nedelju Odbor.

Opštine Drvar, Bosanski Petrovac, Grahovo i Glamoč su deo Federacije BiH, a Odbor ističe da ove četiri opštine od ostalih opština u Federaciji razlikuju samo dvije činjenice: prva, u njima su većinski narod Srbi, i druga, ove četiri opštine su nosile antifašističku borbu od 1941 do 1944. 

“Možda te dvije činjenice utiču da se juče u Sarajevu i Mostaru jedva spominje ustanak protiv fašizma. Možda zato bošnjački i hrvatski političari nisu juče 27.jula mogli skupiti snage, kupiti vence, sesti u auto i otići u Drvar, i te vence spustiti na spomenik ustanicima u Drvaru”, naveo je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

Tanjug /Foto :komunistisrbije