BEOGRAD – Od naredne školske godine, od 1. septembra, 500 škola u Srbiji imaće brzi, bežični internet, što znači da će digitalna nastava moći da se organizuje u oko 10.000 učionica.

Među školama koje će dobiti brzi internet je i Osnovna škola “Vojvoda Radomir Putnik”, a radove na izgradnji lokalne računarske mreže danas je obišla premijerka Ana Brnabić, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao o i predstavnici Ministarstva prosvete i Telekoma.

Projekat “Povezane škole” počeo je 24. juna ove godine i plan je da u naredne tri godine bežični internet dobije 1.100 matičnih školskih objekata.

Premijerka Brnabić je podsetila da je reforma obrazovanja krenula pre tri godine, da je uvedeno programiranje kao obavezan predmet, a da će od 1. septembra učenici sedmog razreda učiti novi programski jezik u okviru programiranja -“plajgejm”.

Dodaje da je u škole uveden elektronski upis, E-dnevnik koji od 1. septembra treba da zaživi u svim školama.

U školama u Srbiji već je uvedeno 2. 000 digitalnih učeonica, a premijerka kaže da je nastava đacima sada zanimljivija i interesantnija.

“Sada ulažemo dodatna sredstva i pokrenuli smo novi projekat Povezane škole”, navela je premijerka.

Do septembra sledeće godine brzi internet dobiće još 500 škola, što znači da će biti 23.000 digitalnih učionica za više od 500.000 đaka.

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je vrednost projekta 4,116 milijardi dinara sa PDV-om, a da je nosilac radova Telekom.

Ona je naglasila da su u toku radovi u 57 škola, a da će naredne nedelje biti završeni u dvadesetak škola.

Vrednost radova i opreme po školi varira zavisno od veličine škole i stepena trenutne opremljenosti škole mrežnom infrastrukturom koja će biti iskorištena. U proseku radovi koštaju oko tri miliona dinara po školi .

Direktorka OŠ “Vojvoda Radomir Putnik” radoslava Mraović kaže da će bežičnim, brzim internetom učenici i nastavnici te škole od 1. septembra imati bolje uslove za rad.