Naslovna Vesti srbija Uspešno se sprovode aktivnosti Tvining projekta IPA 2014

Uspešno se sprovode aktivnosti Tvining projekta IPA 2014

BEOGRAD – Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije od 2018. godine uspešno sprovodi aktivnosti Tvining projekta „Podrška u jačanju kapaciteta u borbi protiv trgovine lјudima“ i dobrim rezultatima doprinosi unapređenju koordinacije relevantnih institucija u borbi protiv ove vrste kriminala, kao i unapređenju međunarodne saradnje.

Pored toga što pomaže jačanju kapaciteta Uprave kriminalističke policije, kroz efikasnu koordinaciju sa drugim institucijama kao što su tužilaštva, Ministarstvo za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja, Centar za zaštitu žrtava trgovine lјudima, Centri za socijalni rad i nevladine organizacije, ovaj projekat doprinosi i unapređenju otkrivanja i rasvetlјavanja slučajeva trgovine lјudima, prevenciji i zaštiti žrtava, razvijanju efikasnog Nacionalnog sistema upućivanja, kao i unapređenju proaktivnog pristupa u istragama trgovine lјudima.  

Od početka projekta sprovedeno je 22 aktivnosti u vidu obuka, radionica, misija za izradu različitih analiza i studijska poseta Ljublјani, a značajnu stručnu i tehničku podršku u njihovoj realizaciji pruža Služba za borbu protiv organizovanog kriminala u okviru Uprave kriminalističke policije.

Do sada je bilo angažovano više od 200 profesionalaca aktivnih na polјu borbe protiv trgovine lјudima i oni su imali priliku da ostvare uslove za unapređenje saradnje kroz međusobno upoznavanje kako sa svojim kolegama iz Srbije, tako i sa kolegama iz zemalјa članica Evropske unije.

Cilј ovog projekta je da se putem jačanja kapaciteta svih relevantnih institucija za borbu protiv trgovine lјudima, a u skladu sa najbolјim praksama Evropske unije, pruži doprinos u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, kroz ispunjavanje preporuka iz Akcionih planova za pregovaračka Poglavlјa 23 i 24.

Partneri u ovom Tvining projektu, koji traje 24 meseca su Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Austrije, Slovenije, kao i austrijska Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj.

Projekt se finansira od strane Evropske unije u okviru Instrumenata za predpristupnu pomoć (IPA II 2014), u iznosu od milion evra.

MUP_RS

Exit mobile version