BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je akcija uvodjenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja severa i proterivanja Srba iz ostatka Kosova i Metohije.

“A zašto delovi medjunarodne zajednice u tome učestvuju ili ćutke prelaze preko toga? Neki to rade zato što se nadaju i veruju da je moguće da tako Albanci reše i završe problem sa Srbima i Srbijom i oslobode ih glavobolja u budućnosti. A neki zato što su od početka u tom sosu. Oni su tu kašu zakuvali i sada ne mogu da izadju iz toga. A vide da ih njihovo ‘čedo’ više ne sluša kao ranije”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je rekao da su svaki put kada bi se povećavao otpor Srba sa Kosova sledili pojačani pritisci iz Prištine, hapšenje i maltretiranje a da su u tome učestvovali i pojedini srpski političari.

“Kompletna saradnička mreža je uvek bila na raspolaganju. Ne samo albanske tajne službe već i sestrinskih službi sa zapada”, rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lekovi i medicinski materijal.

Vučić je ocenio da uvodjenje taksi od 100 odsto zapravo znači zabranu trgovine, jer ni sa taksom od 10 odsto nije moguće biti konkurentan na tržištu, i dodao da su Albanci u medjuvremenu zaplenili 16 kamiona sa robom i privodili vozače koji su pokušavali da isporuče alternativnim putevima robu do severa Kosova.

On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želeo da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su “jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu”.

“Pokazali su snagu i odlučnost da opstanu na ognjištima i budu uz svoju državu Srbiju a ne uz neku državu Kosovo. Taj heroizam je nezabeležen i oni zaslužuju divljenje jer niko nije hteo da kupi ništa. Niko kamionima nije ni prišao”, rekao je Vučić.

Beta