Naslovna FEATURED YIHE: Poziv Ani Brnabić da izrazi pijetet srebreničkim žrtvama

YIHE: Poziv Ani Brnabić da izrazi pijetet srebreničkim žrtvama

BEOGRAD – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) reagovala je danas na izjavu srpske premijerke Ane Brnabić, da nije pozvana i da neće ići u Potočare na Komemoraciju srebreničkim žrtvama, pozivom da ona i drugi predstavnici izvršne vlasti prisustvom i paljenjem sveća 11. jula, u parku kod Predsedništva Srbije, kako se navodi, izraze pijetet “žrtvama srebreničkog genozida”.

U saopštenju Inicijative mladih dostavljenom medijima se kaže da Srbija, kako navode, “mora da poštuje odluke međunarodnih sudova, kao i sudski utvrđene činjenice, te da je obaveza Srbije da prizna genocid u Srebrenici, ne samo kao jedan od značajnijih koraka na putu Srbije ka Evropskoj uniji, već prvenstveno kao poštovanje dostojanstva i priznanje žrtava, i poštovanje međunarodnog prava”.

“Ukoliko Ana Brnabić kao predsednica Vlade Srbije ima ambiciju da baštini ideju mira onda je izvinjenje žrtvama genocida u Srebrenici minimum koji može učiniti”, smatraju u Inicijativi mladih.

Oni su, dodaje se u saopštenju, Brnabićevoj poslali i publikaciju kolega iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske pod naslovom: “Kako se ispričati za ratne zločine: Priručnik za političare”.

Exit mobile version