SARAJEVO – Ambasada SAD u Sarajevu ocenila je danas sporazum o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini kao pomak, ali uz napomenu da će tražiti odgovore o tome postoji li konsenzus o slanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u NATO.

Najjače stranke u BiH, bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), Stranka nezavisnih socijaldemokrata iz Republike Srpske i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, postigle su u ponedeljak sporazum o formiranju organa centralnih vlasti.

“Koliko nam je poznato, lideri tri najveće političke stranke postigli su dogovor da formiraju vlast na nivou Bosne i Hercegovine. Između ostalog, lideri stranaka potvrdili su postojeći konsenzus o važnosti napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU i NATO-u. Mi ovaj korak pozdravljamo i nameravamo raditi s politickim strankama i članovima Predsedništva BiH da bi pojasnili kako će nove vlasti tumačiti ovaj sporazum, što posebno ukljucuje pitanje da li postoji jasan konsenzus po pitanju ranog podnošenja Nacionalnog akcionog plana Bosne i Hercegovine (ANP) NATO-u”, kaže se u saopšstenju Ambasade.

Kako prenosi Klix, navodi se da SAD ostaju posvećene miru i sigurnosti u Bosni i Hercegovini, kao i prosperitenoj budućnosti njenih građana.

“Bićemo snažan partner potpuno funkcionalnim vlastima koje su opredeljene da rade na reformi odbrane, unapređenju socio-ekonomskih reformi i jačanju vladavine prava”, kaže se u saopštenju ambasade SAD u BiH.

Tanjug