ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsednik SAD Donald Tramp dogovorili su nastavak saradnje u sirijskoj provinciji Idlib, gde je u toku ofanzia sirijske vojske protiv džihadista i pobunjenika, da bi se “sprečile nove humanitarne krize”, saopšteno je iz turskog predsedništva.

Erdogan i Tramp, koji su sinoć razgovarali telefonom, kao zajednički cilj su naveli “nastavaka saradnje zarad zaštite civila u Idlibu (…) o sprečavanje novih humanitarnih kriza”.

Prema navodima opozicione Sirijske opservatorije za ljudska prava, od kraja aprila je u bombardovanjima Idliba ubijeno oko 900 civila.

Erdogan je dan ranije, tokom zvanične posete Moskvi, izrazio “ozbiljnu zabrinutost” u vezi Idliba, jedne od poslednjih provincija u Siriji koje nisu pod kontrolom vlade u Damasku a koja se nalazi uz granicu s Turskom, i upozorio da će Ankara reagovati ako se turski vojnici nadju u opasnosti.

Posle više meseci intenzivnog bombardovanja, sirijska vojska je početkom avgusta pokrenula kopnenu ofanzivu i povratila više važnih mesta.

Beta AFP