NOVI PAZAR – Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić izrazila je danas protest zbog “pokušaja ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića da onemogući Bošnjacima i BNV da koristi Ustavom i zakonima garantovana prava”.Ona je odluku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da Inicijativa Izvršnog odbora BNV za rešavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak nije u skladu sa Ustavnim i zakonskim odredbama ocenila kao “krajnju nameru da se, suprotno izbornoj volji Bošnjaka, BNV stavi u službu velikosrpskih nacionalnih interesa”.

Curić je u pismu Ružiću navela da su Bošnjaci politički narod, a BNV najviše politički i predstavničko telo Bošnjaka i da je obaveza svih državnih funkcionera da uvažavaju tu činjenicu.

Predsednica BNV je dodala i da će “BNV svaki postupak usmeren ka gaženju izborne volje smatrati aktom otvorenog nasilja i mržnje prema Bošnjacima”.

“Imajući u vidu da ste visoki funkcioner političke stranke koja je direktno odgovorna za neprijateljstvo i zločine nad bošnjačkim narodom u Bosni i Sandžaku, zabrinjava nas vaša očigledna namera da pripadnicima bošnjačkog naroda suspendujete pravo da legalnim putem reše pitanje svog statusa, unaprede svoj položaj i prava, te očuvaju identitet”, poručila je Curić Ružiću.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je ranije odlučilo da Inicijativa IO BNV nema pravno dejstvo i da se ne može se smatrati odlukom koja ostaje na snazi.

Takodje, zbog nepravilnosti u radu Izvršnog odbora ministarstvo je donelo rešenje o prestanku mandata članovima tog organa.

Beta