BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je spisak Prištine sa 117 država koje su priznale nezavisnost Kosova “potpuno razbijen” i dodao da je cilj Srbije da taj broj padne ispod 97 zemalja, što je manje od polovine članica UN.

Dačić je naveo da od 117 zemalja za koje Priština tvrdi da su priznale kosovsku nezavisnost, Nigerija, Uganda i Mali to nikada nisu uradile dok je 14 zemalja povuklo odluku o priznanju.

“Na njihovoj listi su i zemlje koje zvanično kažu da su zamrznule odluku o priznanju, poput Egipta i Perua. Taj spisak Prištine od 117 zemalja je potpuno razbijen, nama je cilj da taj broj padne ispod 97 što je manje od polovine članica UN jer nam je bitno da kod glasanja u medjunarodnim organizacijama imaju perspektivu da ne mogu da prodju”, kazao je Dačić za televiziju Pink.

Po njegovim rečima, Priština stalno provocira pokušajima da postane član medjunarodnih organizacija poput Interpola, Uneska ili Svetske carinske organizacije.

“Mi uspevamo to da sprečimo kada nam procedura dozvoljava ali je bitno reći da je i glasanja u Interpolu pokazalo da je pitanje Kosova živo i da nije rešeno kao što to govore u Prištini”, naveo je Dačić.

Beta