SKOPLJE – Potpredsednik severnomakedonske Vlade zadužen za evropske integracije Bujar Osmani izjavio je da “ne postoji teoretska šasa” da Tomor Morina, bivši pripadnik OVK koji je uhapšen u Severnoj Makedoniji po poternici Interpola, bude izručen Srbiji.

Osmani je za Televiziju 21 rekao da očekuje da će Ministarstvo pravde u ponedeljak doneti odluku da ne isporuči Morinu Srbiji.

Osmani, koji je funkcioner albanske partije DUI, rekao je da će poštovati odluku suda koji mu nije dozvolio da poseti Morinu u ekstradicionom pritvoru u Skoplju, ali da je našao način da mu da do znanja da čini sve da ne bude izručen Srbiji.

“Pronašao sam nacin da pošaljem poruku gospodinu Morini da smo aktivirali sve domaće mehanizme da razjasnimo situaciju i donesemo pozitivnu odluku što pre i da garantujem da ne postoji teoretska šansa da on bude izručen Srbiji”, rekao je Osmani u telefonskom razgovoru za TV21.

Osmani je rekao i da je Morini poručio da je “angažovan kako bi bio oslobođen iz pritvora dok se ne završi postupak u Ministarstvu pravde Severne Makedonije i dok ne bude doneta odluka da neće biti isporučen”.  

U Ministarstvo pravde Severne Makedonije stigao je zahtev Srbije za izručenje Morine, rekla je pre nekoliko dana makedonska ministarka pravde Renata Deskoska.

Ona je za “Politiku” precizirala da se materijal prevodi i da će u ponedeljak biti prosleđen Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju.

Kada će Srbija dobiti odgovor zavisi od toga da li je poslata dokumentacija kompletna i da li će sud tražiti dodatnu dokumentaciju i dopunske informacije, na osnovu kojih će, prema proceduri, doneti rešenje, rekla je tada makedonska ministarka.

Morina je prošle sedmice uhapšen na graničnom prelazu Blace – Ðeneral Janković, po Interpolovoj poternici Srbije koja ga traži zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništa na Kosovu i Metohiji.

Tanjug /Foto :Pixabay