BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u opštinama u Federaciji BiH i migrantskoj krizi.

Kako je saopšteno, razgovarali su i o najavi Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno “o obeležavanju 24 godine od navodnog oslobodjenja” Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i nameri da se u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca smeste migranti.

Dodik je ranije rekao da se protivi odluci HDZ Livanjskog kantona koji je ;za 13. septembar “najavio obeležavanje navodnog oslobodjenja Drvara” u jesen 1995. godine od srpskih snaga, najavivši da će tog dana on biti u Drvaru.

“Spreman sam da budem deo onih koji će fizički sprečavati da bilo ko dodje u Drvar i na taj način obeležava taj dan”, kazao je Dodik.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Djordje Radanović izjavio je da su se dana s Dodikom dogovorili o merama pomoći Srbima u Federaciji BiH, koje će, kako je naveo, “stabilizovati situaciju i umiriti srpski narod” u Bosanskom Petrovcu, Glamoču, Grahovu i Drvaru.

“Dobili smo bezuslovnu podršku srpskog člana Predsedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u Federaciji BiH može mirno spavati… Prava Srba biće zaštićena”, rekao je Radanović novinarima.

Načelnik Opštine Bosanki Petrovac Dejan Prošić je rekao ;da je opštinska vlast donela rezoluciju protiv izgradnje migracionog centra u Medenom Polju.

“Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade Srpske pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri nameri da se migranti smeste u Medenom Polju, krenućemo i s drugim represivnim merama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni”, rekao je Prošić.

Na sastanku su bili ministri unutrašnjih poslova i finansija Republike Srpske, ;Dragan Lukač i Zora Vidović, i zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Beta