DISELDORF – Šanse BiH da postane članica EU veoma su daleke, jer je zemlja prožeta etničkim napetostima, velikom korupcijom, pravnom nesigurnošću i ograničenim medijskim slobodama, piše ugledni nemački privredni list “Handelsblat”.

U tekstu o prioritetima Ursule fon der Lajen, naredne predsednice Evropske komisije, list navodi da se BiH nalazi na začelju evropskih integracija od svih zemalja na zapadnom Balkanu.

“Nova predsednica Evropske komisije ne sme zaboraviti na ovu krhku bivšu jugoslovensku republiku, jer će u suprotnom politički rovovi postati još dublji, a uticaj muslimanskih država će nastaviti dalje da raste”, navodi list.

Kako prenosi portal Kliks.ba, nemački list dodaje da u BiH postoji velika zabluda da će se nekako “ugurati” u EU zato što je mala zemlja, i citira Johanesa Hana, odlazećeg evropskog komesara za proširenje, da je potrebno dejtonsku logiku prilagoditi briselskom razmišljanju, kao i da u Sarajevu treba da prestanu da razmišljaju o proširenju na način da se stalno pominju datumi.

“Isto kao njen prethodnik Junker, i Fon der Lajenova će pitanju proširenja morati pristupiti na drugačiji način. Brisel je već godinama isfrustriran BiH. Reforme jedva da se i pomiču zato što se Bošnjaci, Srbi i Hrvati međusobno blokiraju”, navodi list.

Zbog ove situacije, kako ističe “Handelsblat”, mladi ljudi se radije odlučuju da odu nego da čekaju da li će se nekad u budućnosti nešto poboljšati.

Tanjug