SARAJEVO – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da je potpisivanjem sporazuma o formiranju Saveta ministara izmedju SDA, SNSD i HDZ BiH napravljen dobar politički okvir.”On je otprilike trasirao šta ćemo to raditi sledeće tri ili četiri godine. Tu je faktički sve sadržano što je potrebno ovoj zemlji. Integracijski procesi kada je u pitanju prije svega EU, a i NATO, pomoć da se ekonomija snažnije pokrene, izgradnja masovne infrastrukture, briga o povratnicima, borba protiv korupcije…”, rekao je Izetbegović novinarima u Tuzli.

On je naveo da je lider SNSD-a Milorad Dodik tražio rok od mesec dana u kome će se pokušati odblokirati rad Parlamentarne skupštine BiH, početi s formiranjem Saveta ministara BiH i Vlade Federacije BiH paralelno, dok bi se, kako je dodao, hodu trebali rešiti i ostali detalji koji nisu sadržani u sporazumu.

“Rok od mesec dana je prekratak. Rokovi se zadaju, pa se malo i produže, ali je bitno tu stvar završiti u sledećih mesec-dva dana”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, sporazumom je definisano da će se nastaviti saradnja s NATO-om u definisanom okviru.

Izetbegović je istakao da će to kretanje biti usporeno u sledeće tri godine, ali da je bitno zadržati trend i okvir te raditi u okvirima koji su definisani zakonom i ranijim odlukama Predsedništva BiH.

“Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) je aktiviran pre devet godina, sada je na nama kojom ćemo brzinom i kojim sadržajem slati planove, programe i izveštaje prema NATO-u. Nisam optimista da će se puno uraditi u sledeće tri godine”, rekao je lider SDA.

Na pitanje novinara zašto se ne spominje u sporazumu Godišnji nacionalni program (ANP), Izetbegović je kazao da se „mnogo toga ne detaljiše“.

On je naglasio da je za njega bilo bitno definisati okvir i navesti treba raditi u skladu sa Ustavom i relevantnim važećim odlukama Predsedništva, Parlamentarne skupštine BiH i Saveta ministara BiH.

Na pitanje hoće li Zoran Tegeltija (SNSD), kao budući predsjedavajući Saveta ministara BiH, ovim sporazumom biti obavezan da pošalje ANP u NATO, Izetbegović je kazao da će budući Savet ministara BiH biti obavezan da saradjuje u definisanom okviru.

“Samo taj intenzitet neće biti onakav kako bi mi iz SDA i uopšte probosanski opredeljeni gradjani i političari želeli. To će biti smanjenim intenzitetom”, kazao je ider SDA.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika da će sticanjem kandidatskog statusa za ulazak u EU prestati mandat OHR-a u BiH, lider SDA je kazao da on prestaje kada se ispuni takozvani uslov 5+2.

“To nije bila tema današnjeg sporazuma. Mi o tome u BiH nećemo odlučivati, je o tome odlučuje Savet za primenu mira (PIC), odnosno medjunarodna zajednica“, naglasio je Izetbegović.

Prema njegovim rečima, njegov stav je da treba raditi na tome da BiH postane stabilna zemlja kojoj neće trebati visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU.

Lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović postigli su danas dogovor u vezi vezan za formiranje Savjeta Ministara Bosne i Hercegovine, te potpisali Principe za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Lider SNSN-a Milorad Dodik izjavio je da prema ovom sporazumu novi Savet ministara BiH bude formiran za 30 dana.

„Ako Predstavnički dom i Dom naroda BiH ne budu formirali novi Savet ministara BiH u roku od 30 dana, ovaj sporazum neće više važiti“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ako se ovaj sporazum ne primeni u roku od 30 dana, BiH će ući u duboku krizu i mogu se očekivati „različite akcije“, kojima može doći u pitanje suverenitet BiH.

Beta