PRIŠTINA – Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova takozvanog Kosova Bedžet Pacoli otputovao je u Helsinki da bi, kako piše Koha, sutra razgovarao o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Helsinkiju će ministri spoljnih poslova zemalja članica EU i oni sa Zapadnog Balkana raspravljati, između ostalog i o taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH, navodi Koha.

Takođe će, piše, biti razgovora i o situaciji u Bosni i Hercegovini, gde ni deset meseci nakon izbora nije formirana izvršna vlast.

Odalazeća šefica EU diplomatije Ferderika Mogerini po prvi put, pored ministara zemlja kandidata za članstvo u EU, na sastanak Saveta EU ministra zvanično je pozvala i predstavnika Prištine.

U Evropskoj komisiji ovaj potez Mogerini za Tanjug objašnjavaju kao “neophodnost i korist” od učešća “svih sa Zapadnog Balkana”, u važnoj diskusiji o tome kako napredovati u regionalnoj saradnji”.

“Svih šest partnera sa Zapadnog Balkana su pozvani na ove razgovore. U pitanju je neformalna diskusija o svim zajedničkim spoljnim i bezbednosnim aspektima regionalne saradnje i neophodno je i korisno učešće svih partnera”, navodi se u u izjavi EU portparola za Tanjug.

Tanjug