MOSKVA – Rusija je danas osudila “eskalaciju vojnih tenzija” nakon što su SAD najavile prvu probu rakete srednjeg dometa od kraja Hladnog rata, posledicu prestanka važanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

“Žalimo zbog toga. SAD otvoreno kreću putem eskalacije vojnih tenzija, ali mi nećemo popustiti pred provokacijama”, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Prema Rjabkovu, “veoma kratak rok” u kom su SAD uspešno testirale novu raketu posle prestanka važenja INF-a pokazuje da se Vašington odavno pripremao za nestanak sporazuma.

“U tako kratkom vremenu je gotovo nemoguće izvesti takve testove ako nisu unapred pripremljeni. Radi se o očiglednoj potvrdi da se Vašington dugo pripremao za povlačenje iz sporazuma”, naveo je ruski diplomata.

Posle šest meseci neuspešnog dijaloga, Rusija i SAD su početkom avgusta primile k znanju da je INF, sporazum kojim su se SAD i Sovjetski Savez odrekli upotrebe projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara, prestao da važi.

Potpisan krajem Hladnog rata, 1987, taj dokument je okončao krizu izazvanu sovjetskim rasporedjivanjem nuklearnih raketa SS-20 u Evropi.

Predsednik SAD Donald Tramp je 1. februara povukao svoju zemlju iz INF, a isto je dan kasnije učinila i Rusija. Vašington i Moskva se medjusobno optužuju za kršenje sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom avgusta ponovo pozvao Vašington na “ozbiljan dijalog” o razoružanju da bi se “izbegao haos”.

Beta