BANJALUKA – Dva oklopna višenamenska vozila “Despot” isporučena su danas Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), posle čega su promovisana u policijskom Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke. Primopredaja je izvršena izmedju ministra unutrašnjih poslova Srpske Dragana Lukača i direktora kompanije Tehnički remont Bratunac Slavenka Ristića.

“Ovo je višenamensko vozilo, koje će služiti ne samo policiji već i gradjanima u slučaja poplava i drugih vremenskih nepogoda, te drugih situacija”, rekao je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

On je naveo da je Vlada uložila je oko milion maraka (oko pola miliona evra) u razvoj ovog vozila, dodavši da je danas potpisan ugovor za još osam vozila.

Prema njegovim rečima, nekoliko “deposta” će biti u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici.

Upitan da li se nabavka “despota” može dovesti u vezu sa naoružavanjem RS, Lukač je odgovorio da to jeste oklopno vozilo i da služi zaštiti policajaca prilikom intervencije, kao i da nema nikakve veze sa bilo kakvim borbenim i ratnim dejstvima.

“Ova vozila su u cilju zaštite naših gradjana, njihove imovine. U cilju elementarnih nepogoda, ali i u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, u borbi protiv potencijalnih terorista koji se eventualno pojave na teritoriji RS”, rekao je Lukač.

“Despot” sa svojim pogonom na sva četiri točka pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila namenjenih za delovanje policije i oružanih snaga.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izvidjačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, ili kao sanitetsko vozilo.