HAG/BEOGRAD – Tužilac na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju dokazivao je danas da su srpske snage 1991. iz Slunja proterale većinsko hrvatsko stanovištvo, sugerišući da je u tome učestvovao i svedok Stanišićeve odbrane Mile Bosnić.Bosnić je negirao da je hrvatsko stanovništvo Slunja bilo proterano, ali je potvrdio da su Hrvati napustili grad pošto je JNA prethodno postavila ultimatum da se paravojne formacije razoružaju.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Daglas Stringer (Douglas) tvrdio je da su JNA i srpske snage “zauzele” Slunj zato što je bio jedini grad sa dvotrećinskom hrvatskom većinom usred samoprolašene SAO Krajine, kasnije Republike Srpske Krajine.

Bosnić je uzvratio da je Slunj bio “oslobodjen” od hrvatskih ilegalnih snaga koje su činili “potomci” ustaša iz Drugog svetskog rata. U toj akciji, glavu ulogu je, po svedoku, igrala JNA.

Tužilac Stringer tvrdio je da Bosnić, koji je posle pada grada postao predsednik opštine Slunj, nije želeo da se Hrvati vrate u grad.

Kao dokaz, citirao je Bosnićev poziv Srbima proteranim iz zapadne Slavonije da se nasele u Slunj.

Svedok je potvrdio da je taj poziv uputio proteranim Srbima, ali je negirao da je Hrvatima iko zabranjivao da se vrate u Slunj.

Tužiočevu tvrdnju da je i sam Bosnić živeo u stanu Hrvata koji je pobegao iz grada, svedok je odbacio rečima da je “na sreću” bio u stanu Srbina, koji je Slunj napustio zajedno sa Hrvatima.

Veći deo današnjeg unakrsnog ispitivanja svedoka, tužilac je obavio iza zatvorenih vrata.

Ponovljeno sudjenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak, 27. avgusta.

Stanišić, bivši načelnik Službe državne bezbednosti Srbije, i operativac te službe Franko Simatović-Frenki, optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premeštanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Ponovljeni proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je kojem sud utvrdjuje da li su zvaničnici Srbije bili odgovorni za zločine u Hrvatskoj i BiH. Do sada u Hagu nijedan zvaničnik Srbije nije bio proglašen krivim.

Beta