SOFIJA – Četiri osobe uhapšene su u Sofiji zbog seksualne eksploatacije dece putem interneta, saopštilo je danas bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, osumnjičeni su koristili Fejsbuk za uspostavljanje prvog kontakta sa decom, da bi nakon što dobiju poverenje dece prelazili na aplikaciju za četovanje, prenosi BTA.

Kada bi uspeli da navedu decu da dele svoje napravljene seksualno eksplicitne fotografije i video snimke, terali bi ih da prave još materijala ili se čak sastaju sa njima lično.

Ministarstvo je navelo da su uhapšeni radnik na benzinskoj pumpi, radnik u telefonskoj kompaniji, mornar i jedna nezaposlena osoba iz Burgasa, Sofije i Varne.

U oduzetom uređaju, koji pripada uhapšenom mornaru, pronađeno je nekoliko foldera sa fotografijama dece koja se igraju u jednom parku na plaži u Burgasu.

Dojava o tome šta rade stigla je nakon istrage koju je sprovela Nacionalna služba za bezbednost, a nakon dojave američkih kolega koji su uočili komunikaciju preko aplikacije “KIK” tokom međunarodne istrage u kojoj su učestvovale u novozelandske vlasti.

Tanjug