PARIZ – Francuski biznismen i bogataš Bernar Arno danas je potpisao ugovor kojim je ozvaničio svoje obećanje da će dati 200 miliona evra za obnovu pariske katredale Notr Dam od požara.

Fondacija Notr Dam s kojom je Arno potpisao ugovor, saopštila je da je do sada prikupljeno 380 miliona evra pomoći za obnovu delimično izgorele katedrale.

Kada je čuvenu Notr Dam 15. aprila zahvatio ogroman požar, veliki bogataši, preduzeća i pojedinci širom sveta su obećali više od 850 miliona evra pomoći.

Tri fondacije su tada odredjene za prikupljanje novca za restauraciju tog zdanja: Fondacija baštine, Fondacija Notr Dam i Fondacija Francuske, a uz jih i Centar za nacionalne spomenike.
Fondacija Notr Dam je sama prikupila 36 miliona evra donacije od 17. aprila do 24. septembra, i to od 46.000 pojedinaca, 60 preduzeća i 29 javnih kolektiva iz Francuske i inostranstva.

Ako su uzmu u obzir donacije mecena, posebno porodica Arno i Pino, ta pomoć će iznositi 380 miliona evra.

Bernar Arno je većinski akcionar luksuzne grupe LVMH, čiji je predsednik i izvršni direktor. Na čelu je porodične Grupe Arno i holdinga Kristijan Dior.

Porodica Pino, koja poseduje grupu Kering, potpisaće krajem septembra ugovor o 100 miliona evra ranije obećane pomoći.

Beta/Foto :Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here