BEOGRAD – Košarkaška reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva u Kini, pošto je danas u četvrfinalu izgubila od Argentine sa 87:97 (23:25, 26:29, 18:14, 20:29).

Srbija će se tako boriti za plasman od petog do osmog mesta, dok će se Argentina za finale šampionata sveta boriti s pobednikom meča SAD – Francuska.

Argentinu je do pobede vodio Luis Skola sa 20 poena, Fakundo Kampaco je dodao dva poena manje, a Patrisio Garino 15.

U redovima Srbije najbolji je bio Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, Nemanja Bjelica je postigao 18, a Nikola Jokić 16 poena.

Argentina je mnogo bolje počela meč, šutirala je bez greške i vrlo brzo je stigla do osam poena prednosti – 4:12.

Srbija je uspela da se vrati zahvaljujući pre svega slobodnim bacanjima i dobrom skoku, pa je tri i po minuta pre kraja prve deonice izjednačila (16:16), da bi potom i povela.

Lučić je sjajnom blokadom zaustavio napad Argentine, a Gudurić je u kontranapadu doneo Srbiji prvo vodjstvo – 23:21.

Argentinci su na prvi odmor otišli sa dva poena prednosti, ali su na početku druge deonice napravili seriju 9:0 i ponovo se odlepili na 28:36.

Simonović je u 16. minutu meča pogodio tek prvu trojku za Srbiju (34:39), nakon toga pogodili su Jović i Bogdanović, ali je Argentina na sve to imala odgovor – trojkom. Argentinci su u prvom poluvremenu za trojke šutirali 9/16 i na veliki odmor su otišli sa plus pet – 49:54.

Argentina je u trećoj četvrtini održavla prednost od pet do sedam poena sve do tri minuta pre kraja kada je Bjelica na isteku napada pogodio trojku, a potom i jedno slobodno bacanje (65:66). Izabranici Aleksandra Djordjevića su nakon toga propustili tri prilike i da povedu.

U poslednju četvrtinu ušlo se rezultatom 67:68 za Argentinu, a Gurović je odmah na početku trojkom doneo prednost Srbiji – 70:68.

Medjutim, promašaj Jokića, faul u napadu Jovića i tri vezane trojke na drugoj strani donele su Argentini novo vodjstvo – 72:76. Srbija je nastavila da redja promašaje, Argentina je pogodila sve što je šutnula ka košu i tri minuta pre kraja meča stigla i do najveće prednosti od 11 poena – 76:87.

Trojka Bogdanovića minut i 20 sekundi pre kraja (85:91) donela je malu nadu Srbiju, ali četiri brza poena Argentine stavila su tačku na ovaj meč.

Beta