BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u radnu posetu vršioca dužnosti šefa Kancelarije UN i šefa Kancelarije Visokog komesara za izbeglice (UNHCR) u Beogradu Hansa Fridriha Šodera sa saradnicima, saopšteno je iz Dačićevog ministarstva.Šoder je upoznao ministra o stanju i razvoju nacionalnih i regionalnih programa za čije sprovodjenje su zadužene UN i Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

Kako se navodi u saopštenju, posebna pažnja je posvećena pripremama za generalnu debatu predstojećeg 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje počinje 24. septembra u Njujorku, pripremama za 70. zasedanje Izvršnog komiteta UNHCR, koje počinje 7. oktobra u Ženevi, kao i pripremama za prvi Globalni forum o izbeglicama, koji počinje 17. decembra u Ženevi. Dačić je najavio da će delegacija Srbije na čijem čelu će biti predsednik Aleksandar Vučić aktivno učestvovati na generalnoj debati UN u Njujorku.

Dačić je podržao rad Kancelarije i izrazio nadu u nastavak pomoći i podrške koju UNHCR kontinuirano pruža nadležnim organima Srbije u vezi sa izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije sa boravištem u Srbiji, sa 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova, kao i u izbegličkoj i migrantskoj krizi.

Beta