PODGORICA – Crnogorski premijer Duško Marković i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije razgovarali su danas o verskoj imovini.

To je bio prvi takav sastanak od kada je Vlada Crne Gore donela Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je Srpska pravoslavna crkva (SPC) oštro kritikovala i koji je izazvao napetost i izmedju Podgorice i Beograda.

Kabinet Markovića je naveo da je na sastanku dogovoreno da se nastavi dijalog pošto je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala preporuke o predlogu tog zakona.

Premijer je kazao da Vlada poštuje Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njene vernike, i da je zajednički interes da se sprovedu preporuke Venecijanske komisije, uz najviši stepen konsenzusa.

Sastanku je prisustvovao potpredsednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Zoran Pažin koji će u nastavku tog dijaloga predvoditi Vladin stručni tim za rad na sprovodjenju preporuka Venecijanske komisije.

Vladin Predlog zakona podrazumeva da sve verske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslava crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

I crnogorske vlasti i SPC kao svoju pobedu tumače mišljenje Venecijanske komisije o predlogu crnogorskog zakona o slobodi veroispovijesti, kojim se podržava namera Vlade u Podgorici da na savremen način uredi tu oblast, ali se ukazuje da ne sme biti “preknjižavanja” verske imovine bez odluke suda.

Vlada kaže da nije ni bilo planirano da se jednostrano oduzmu crkve i manastiri kojima u Crnoj Gori gazduje SPC, dok u Mitropoliji SPC tvrde da su sprečili “otimanje imovine što nesu radili čak ni Turci, ni Titovi komunisti”.

Reakcije zvaničnog Beograda povodom predlog crnogorskog zakona su posebno bile oštre na najavu presednika Mila Djukanovića da će obnoviti Crnogorsku pravoslavnu crkvu “svidelo se to nekome ili ne”.

On je kazao i da očekuje da će vaseljenski patrijarh priznati autokefalnu CPC jer to svoje uverenje temelji na stavu da su u pravoslavnom svetu crkve u granicama države, ali u Crnoj Gori nije tako. Medjutim, vaseljenski patrijah Vatrolomej mu je u pismu odgovorio da priznaje samo crkvu na čijem je čelu mitropolit Amfilohije i da neće priznati CPC.

Beta