JERUSALIM – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu se večeras pridružio optužbama SAD i evropskih zemalja da je ;Iran nedavno napao naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Napad koji se dogodio 14. septembra je jedna od glavnih tema medju svetskim liderima na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, dok na zahtev Saudijske Arabije medjunarodni eksperti nastavljaju da istražuju ko je odgovoran, ;prenose izraelski mediji.

“Velika Britanija, Francuska i Nemačka su rekle da je Iran odgovoran za nedavni napad u Saudijskoj Arabiji. Dopustite mi da kažem u ime Izraela, vrlo jednostavno: Iran je to uradio, od A do Š”, rekao je izraelski lider.

On nije otišao na zasedanje u UN kako bi se usredsredio na pregovore o novoj vladajućoj koaliciji u Izraelu koja je neizvesna jer na parlamentarnim izborima 17. septembra nije bilo jasnog pobednika.

U video-poruci Netanjahu je na engleskom jeziku najavio da će “Izrael znati kako da se brani protiv te vrste agresije” kakva je bio napad na Saudijsku Arabiju, i pozvao “sve članice medjunarodne zajednice da se pridruže naporu predsednika (SAD Donalda) Trampa da se poveća pritisak na Iran”, ocenivši da je “to jedini način da se zaustavi iranska agresija”.

Lideri Velike Britanije, Francuske i Nemačke koje su potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine pridružile su se u ponedeljak SAD i saopštile da “nema drugog verodostojnog objašnjenja osim da Iran snosi odgovornost za taj napad”.

Britanski premijer Boris Džonson je u nedelju uveče na putu za Njujork rekao da Velika Britanija “pripisuje odgovornost s velikim stepenom verovatnoće Iranu” za napad dronovima i krstarećim raketama na najveću svetsku rafineriju i naftno polje.

Jedan britanski zvaničnik je rekao AP-u da su delovi krstareće rakete iranske proizvodje nadjeni na mestu napada, ali nije obelodanio da li Velika Britanija smatra da je napad izveden s iranske teritorije.

Iran poriče odgovornost i upozorava je da će svaki napad na iranske mete u znak odmazde dovesti do “totalnog rata”.

Odgovornost za napad preuzeli su pobunjenici Huti, saveznici Irana u Jemenu.

Beta