BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je Glavni odbor njegove stranke ocenio neprihvatljivom Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), ističući da Republika Srpska (RS) treba da traži afirmaciju prava na samoopredeljenje.

“Neprihvatljivo je formiranje nove Republike BiH. Ako se ne bude poštovao Ustav, treba koristiti odredbu Ustava BiH koja govori o samoopredjeljenju, samo ga treba pravilno čitati”, ocenio je Dodik na konferenciji za novinare posle sednice Glavnog odbora SNSD-a.

U Deklaraciji SDA se zagovaraju ustavne promene s ciljem uspostavljanja Republike BiH, koja bi imala tri nivoa vlasti – državni, regionalni i lokalni.

Glavni odbor SNSD-a usvojio je danas ukupno 64 zaključka, medju kojima je i urgentno donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je kazao da je neprihvatljivo da u Ustavnom sudu BiH budu i strane sudije.

“GO SNSD predlaže da Republika Srpska traži od Federaciji BiH postizanje dogovora o izlasku iz Sporazuma o odbrani, Uprave za indirektno oporezivanje i Visokog sudskog i tužilačkog saveta”, naveo je lider SNSD-a.

Dodik je naglasio da je GO SNSD-a potvrdio da ostaje privržen vojnoj neutralnosti u skladu sa rezolucijom Narodne skupštine RS iz septembra 2017. godine.

GO SNSD-a je dao podršku konstituisanju pravnog tima koji bi trebalo da pokrene razgovore i traži krivičnu odgovornost visokih predstavnika, zbog, kako je navedeno, antiustavnog i antidejtonskog djelovanja.

Iz ove stranke smatraju da je neprihvatljiv dalji ostanak institucije visokog predstavnika u BiH.

Beta