BEOGRAD/BANJALUKA – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je BiH moranje za Srbe, koji, kako je reako, jesu spremni da čuvaju mir, ali ne i da trpe torturu bošnjačke političke elite.

Dodik je u Beogradu, gde je prisustvovao promociji pitomaca Vojske Srbije, rekao da će u Republici Srpskoj veoma dobro pročitati deklaraciju SDA, koja bi danas trebalo da bude usvojena na Kongresu stranke, a u kojoj se, između ostalog, navodi da je primarni i dugoročni cilj te političke opcije SDA “Rrepublika BiH”.

Poručio je da nikakve “Republike BiH” nema i da, što se tiče Srba, postoji samo Republika Srpska.

“Ukoliko je njima dozvoljeno da rade nešto tako, onda je sasvim normalno da mi smatramo da je nama dozvoljeno da se bavimo pitanjem samoopređeljenja do otcepljenja. Dakle, nemamo ni jedan razlog da budemo sa drugima koji nas ne žele i koji ne žele da prihvate te realnosti”, kazao je Dodik, prenela je Srna.

Primetio je da SDA već dugo negira BiH i da bi Bošnjaci hteli “BiH po svome”.

Ponovio je da je izvorište deklaracije SDA Islamska deklaracija Alije Izetbegovića, koja je jasno ukazala na koji način i šta treba da rade.

“Ovo je samo jedna faza onoga što oni krajnje žele da urade, ali nema BiH bez Republike Srpske. Niko valjda nije dovoljno lud, naivan i blesav da pomisli da bi neko samo ukinuo Republiku Srpsku. Oni je sigurno ne mogu ukinuti jer nemaju ni razloga, ni mogućnosti da to učine”, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Istakao je da BiH održava međunarodni faktor, a razjedinjava ovo što radi SDA.

“Nama nije uopšte jednostavno da prihvatimo da se nalazimo u BiH, ali prihvatamo dejtonsku BiH. Oni očigledno nisu hteli ni da vide, ni da čuju, ni da održe Republiku Srpsku i to mi znamo”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH kaže da u takvoj konstalaciji BiH nema nikakve budućnosti, jer je mesto trpljenja za sve, očigledno i za Bošnjake koji su nezadovoljni.

Dodao je da su, s druge strane, Srbi zadovoljni Republikom Srpskom i oni će je voditi tako da u svakom trenutku bude spremna za svoj samostalni put.

Republika Srpska je, istakao je Dodik, jedina na prostoru BiH koja može da bude samoodrživa, a to ne može ni BiH, ni Federacije BiH, “jer kada bi se iz njih makli stranci, iste noći bi nestale”.

Prema njegovim rečima, podvala je neoliberalni pristup za koji su smatrali da treba da prihvate kao svoj, kao što su bile i mnoge druge podvale od Dejtonskog sporazuma pa do danas.

Dodik je ponovio da su i bonska ovlašćenja podvala i prevara, što je potvrdio i diplomata Karl Vestendorp kada je govorio da je to protiv Dejtonskog sporazuma.

“Na tom protivdejtonskom sporazumu oni su napravili današnju BiH i sada kažu `dajte nam pravnu državu`. Kakvu pravnu državu kada je nastala na nepravu? “, upitao je Dodik.

On ističe da je sve u kontinuitetu prevara.

“To je samo jedan očigledan primer na koji način oni misle da nametnu volju drugima. Te volje nema, što znači da nikakve ”Republike BiH” nema”, zaključio je Dodik.

Tanjug