ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović optužila je danas poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca da na neprimeren i zlonameran način kritikuje Hrvatsku.Kako se navodi u pismu koje je prenela njena pres služba, predsednica je uputila pismo Pupovcu “u kojem ga obaveštava da s pažnjom prati njegove javne istupe u kojima na potpuno neprimeren, neprihvatljiv i zlonameran način kritikuje Republiku Hrvatsku”.

“Odlučna u nameri da kao državljani Republike Hrvatske gradimo zemlju mira, razumevanja i prosperiteta, predsednica Grabar-Kitarović sa žaljenjem zaključuje da gospodin Pupovac nije pažljivo pročitao njeno pismo iz 2016. godine, te ga u celosti ponavlja”, navodi kabinet predsednice.

U pismu se ističe da Grabar-Kitarović to smatra “svojom obavezom i zbog desetak hiljada pripadnika srpske nacionalnosti koji su, braneći svoju domovinu Hrvatsku od velikosrpskih agresora, potvrdili domoljublje i nikada ga nisu narušili moralnim patroniziranjem, a posebno ne političkim ucenjivanjem, iako imaju pravo i obavezu kao državljani Republike Hrvatske ukazivati na potencijalne anomalije koje su, nažalost, sastavni deo odrastanja svakog društva, ali ne u meri kako bi neki želeli da prikažu i time naštetiti državi u kojoj žive“.

Uz to je priloženo i pismo Pupovcu iz 2016. kao odgovor ;na njegovo pismo kojim je upozorio na porast atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u zemlji.

Grabar-Kitarović je u svom pismu osudila pretnje i izlive govora mržnje prema više javnih osoba i organizacija, ali je istovremeno ocenila i da medju njima ima onih koji svojim nastupima provociraju i vredjaju najveći deo hrvatske javnosti, izruguju se Domovinskom ratu i negiraju samu ideju hrvatske države. Ona je tada osudila postupke koji su upereni protiv političkih, etničkih i drugih manjina, ali i dodala da treba osuditi i sve postupke koji vredjaju hrvatski narod ili bilo koju većinu.

Beta