ISTANBUL – Grčki premijer Kirijakos Micotakis tražio je danas od Evropske unije (EU) da poveća finansijsku pomoć Turskoj kako bi se ta zemlja lakše suočila sa prilivom migranata.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će proterati izbeglice ako medjunarodna zajednica ne poveća finansijsku pomoć. Više od 3,6 miliona Sirijaca nalazi se u Turskoj.

“Meni je veoma jasno da nam je potreban novi sporazum”, rekao je Micotakis u Njujorku obraćajući se u istraživačkom centru Saveta za spoljne odnose.

EU se 2016. godine obavezala da će Turskoj dati oko šest milijardi evra kako bi se bolje suočila sa prilivom migranata koji prelaze njenu teritoriju na putu ka zapadnoj ili severnoj Evropi.

Taj sporazum podleže “jakom pritisku”, ocenio je Micotakis koji je o migrantima u sredu razgovarao sa Erdoganom na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN.

“Turska treba da se obaveže da poštuje dogovor a EU treba da prizna da je Turska primila nekoliko miliona izbeglica i zbog toga treba da joj dodeli dodatnu finansijsku pomoć za naredne godine”, rekao je grčki premijer.


Beta