SARAJEVO – Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Bakir Izetbegović rekao je na današnjem Sedmom kongresu te stranke u Sarajevu, na kome je ponovo izabran na tu funkciju, da su Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin kao i Naser Orić, “ugledni komandanti” Armije BiH koji prolaze “pravosudnu golgotu” s ciljem da budu diskreditovani.

Izetbegović je naveo da osim Dudakovića “pravosudnu golgotu” prolaze i Ramiz Dreković, Ahmet Sejdić, Dragan Vikić i Jusuf Pušina.

On je istakao kako su iz vrha Tužilaštva i Suda BiH odstranjeni Bošnjaci, te da je nakon toga počela kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv “uglednih komandanata Armije i MUP-a RBiH”.

“Očigledan cilj je kompromitovati ugledne komandante u svakom od korpusa Armije BiH, kao i u MUP-u BiH i time dokazati da su sve strane u ratu činile iste stvari, da nema bitne razlike”, rekao je Izetbegović, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

Ocenio je da je “kompromitovanje uglednih komandanata, ali i relativizacija istine o ratnim zbivanjima” krenula kao “politička i ideološka kontraofnaziva” nakon što nisu prihvaćene haške presude “Prliću i grupi”, kao i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje je pomenuo u svom govoru.