SARAJEVO – Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da on nikada neće promeniti stav u vezi sa ulaskom BiH u NATO, ističući da se vladavina prava mora poštovati.

On je naveo da usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za NATO ne znači i članstvo u tom vojnom savezu, što je, kako je dodao, potpvrdio i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer.

“Ja se nadam da će to doći do ušiju nekih političara. Više puta sam ponavljao, to što sada govori i Palmer – da slanje ANP-a nije članstvo u NATO savezu”, kazao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim rečima, dok svi u BiH ne budu spremni za članstvo u NATO, ta država neće ući u ovaj vojni savez.

“Mi moramo poštovati ustav i zakon i tu nikakvih promena neće biti”, istakao je Izetbegović.

On je pojasnio da je za SDA usvajanje i slanje ANP-a u Brisel, odnosno poštovanje Ustava i zakona i ranijih odluka države biti uslov za formiranje novog Saveta ministara.

“Ranije usvojene odluke i strategije se moraju sprovesti. Šta će biti poslije 5. septembra? Pa bit će 6. i 7. septembar. Nastavićemo pregovore”, kazao je lider SDA.

On smatra da je “bilo nekih političkih blefiranj”, ali da ne postoji niko u BiH ko bi pokušao ozbiljno da destabilizuje situaciju u zemlji.

Kamen spoticanja za formiranje nove izvršne vlasi na nivou BiH je usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), što srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik odbija da učini, dok druga dvojica članova Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tvrde da je to državna obaveza, jer je BiH još 2009. godine zvanično zatražila pristupanje NATO-u.

Dodik je ranije najavio da će, ako do 5. septembra ne bude formiran novi Savet ministara BiH, u kome će biti njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), tražiti od Narodne skupštine da se RS povuče iz Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kao i da onemogući delovanje Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS.

Beta