BEOGRAD – Retrospektivna izložba “Čistač” Marine Abramović u Beogradu najavljuje katarzu srpskog društva, kazao je Tanjugu slikar i vizuelni umetnik Nikola Kolja Božović.

Otvaranje retrospektivne izložbe “Čistač” Marine Abramović zakazano je za 21. septembar u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Božović napominje da Srbija konačno ispravlja svoje greške iz prošlosti.

” Kada je 2010. godine Marina Abramović imala veliku retrospektivnu izložbu u muzeju moderne umetnosti MoMa u u Njujorku, koju je videlo pola miliona ljudi, niko iz srpskih muzeja ili srpskih zvaničnika nije prisustvovao tom velikom svetkom događaju u oblasti kulture i umetnosti”, rekao je Božović i dodao da je takav “splet okolnosti”danas nemoguć.

Božović napominje da izložba Marine Abramović u Beogradu ima podršku velikog dela društva i da vlada velika zainteresovanost i u vrhu vlasti u Srbiji.

“Kultura u Srbiji izlazi sa periferije i približava se fokusu. Čini mi se da bogati ljudi više ne prekidaju telefonske pozive kada čuju reč savremena umetnost. Izložba Marine Abramović je izuzetno bitan događaj za celu Srbiju i na izvestan način ta izložba najavljuje katarzu srpskog društva”, kazao je Božović.

Tanjug /Foto :Tanjug