LONDON – Evropski mediji oštro su kritikovali britanskog premijera Borisa Džonsona nakon što je pretrpeo poraz u parlamentu pošto je opozicija uspela da pripremi teren za današnje glasanje o blokiranju Bregzita bez dogovora.

Mediji su saglasni u oceni da je, kako prenosi Gardijan, Džonsonova taktika pretrpela katastrofalan poraz, da njegovo blefiranje više ne funkcioniše i da se, nakon samo šest nedelja na funkciji, on bori da politički preživi.

“Još jedan ludi dan u Bregzitlendu”, piše francuski Mond, ističući da je, za samo nekoliko sati, britanski premijer izgubio većinu u parlamentu , odnosno da nije uspeo da zaustavi veliku pobunu u vlastitoj stranci, što je dovelo do toga da izgubi ključnu bitku s protivnicima Bregzita bez dogovora.

Druge francuske novine, Liberasion, podsećaju da je poslednji britanski premijer koji je izgubio na prvom glasanju u parlamentu bio grof od Rozberija 1894. godine.

A on, kako navode, nije ostavio vrlo upečatljiv utisak.

“Preživeo je jedva godinu dana u Dauning stritu”, podseća Liberasion, čime, kako prenosi Index, aludira na to da i Džonson može da očekuje istu sudbinu.

Džonsonova odluka da suspenduje parlament, ocenjuje taj list, pokazala se kao “katastrofalna greška”.

Tanjug /Foto :Tanjug-AP