Naslovna srbija Beograd Mihajlović: Ohrabujemo žene da se uključe u sektor transporta

Mihajlović: Ohrabujemo žene da se uključe u sektor transporta

BEOGRAD – Srbija još ne može da se pohvali velikom zastupljenošću žena u transportu, ali može da ohrabri žene da se što više uključe u taj sektor, poručila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je uoči početka okruglog stola “Žene u transportu”, na kome je potpisana Deklaracija o jednakim mogućnostima za žene i muškarce u sektoru transporta, rekla da postoji još mnogo mogućnosti da bude više žena u samom sektoru transporta u Srbiji.

“Želimo da pokažemo da i u transportu ima prostora da pozovemo žene, da ih ohrabrimo i da učinimo uslove još boljim da se uključuju u ovu vrstu posla”, rekla je Mihajlović na skupu kome su prisustvovali i evropska komesarka za transport Violeta Bulc i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Mihajlović je rekla da je pitanje rodne ravnopravnosti i većeg učešća žena u sektoru transporta bitna tema za ekonomiju Srbije.

Naglasila je da je rodna ravnopravnost za Vladu Srbije veoma važna i da to dokazuje i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost osnovano na nivou potpredsednika vlade.

“Studija o kojoj ćemo danas razgovarati i analize koje su napravljene daće nam mogućnost da donosimo kvalitetnije i brže odluke. Kada su i žene i muškarci zastupljeni u sličnim odnosima u različitim sektorima to poboljšava ekonomiju svake države”, poručila je Mihajlović.

Na okruglom stolu posvećenom položaju žena u transportnom sektoru održanom u prostorijama Delegaciji EU u Srbiji, Mihajlović je izrazila veliku zahvalnost Fabriciju na podršci u svim zajedničkim projektima sa Srbijom, naročito u oblasti rodne ravnopravnosti.

Zahvalila je i evropskoj komesarki Bulc na podršci prethodnih godina u nastojanju da Srbija bude već polako prepoznatljiva i po tome što vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

Mihajlović je napomenula da Srbija, iako jos nije članica EU, ima indeks rodne ravnopravnosti koji imaju zemlje EU.

Evropska komesarka za transport izrazila je zadovoljstvo što se danas raspravlja o rodnoj ravnopravnosti u sektoru transporta, dan uoči otvaranja sedišta Sekretarijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrpe u Beogradu.

Naglasila je da je rodna ravnopravnost veoma važna za razvoj društva.

“U EU smo preduzeli u poslednje četiri godine ozbiljne akcije u cilju da rodna ravnopravnost bude zastupljena na svim važnim nivoima, na niovu srednjeg menadžmenta, top menadžmenta, kao i u političkom liderstvu”, rekla je Bulc.

Naglasila je da je i predloženi novi sastava Evropske komisije, uz novoimenovanu predsednicu Ursulu fon der Lajen, veoma izbalansiran kada je reč o rodnoj ravnopravnosti, kao i novi saziv Evropskog parlamenta.

Bulc je navela da je važno da bude što više žena u transportu budući da ih je samo 21 odsto u tom celokupnom sektoru u EU.

Tako je navela da u EU ima samo pet odsto žena pilota, tri odsto žena moreplovaca i dva odsto žena koje su mašinovođe.

“Ove nejednake mogućnosti treba da osveže pogled na transportni sektor”, poručila je Bulc i navela da je to snažna poruka za ceo region.

Kako je rekla, digitalizacija je omogućila da se otvore novi poslovi u sektoru transporta koji se odnose na rad u kompjuterskim i saobraćajnim centrima.

“To je postalo mnogo atraktivnije za žene. Treba promovisati nove poslove u oblasti transporta za koje bi trebalo da konkurišu žene”, kaže Bulc.

Sem Fabrici je naglasio da je rodna ravnopravnost veoma važna za EU, te da treba sagledati mogućnosti kako da se ona prevede i u sektor transporta.

Tanjug

Exit mobile version