Naslovna srbija Beograd LJAJIĆ O FORMIRANJU NOVE VLADE U HRVATSKOJ: Plenkovićev kabinet jedan od najdesničarskijih...

LJAJIĆ O FORMIRANJU NOVE VLADE U HRVATSKOJ: Plenkovićev kabinet jedan od najdesničarskijih u Evropi

Rasim Ljajić, predsednik SDPS, oglasio se danas povodom formiranja nove vlade u Hrvatskoj.

– Danas je postalo jasno da će do sada vladajući HDZ formirati vladu sa Domovinskim pokretom, a bez SDSS, što će Plenkovićev kabinet činiti jednim od najdesničarskijih u Evropi. Ko ne veruje neka samo pogleda program ove ultrakonzervativne stranke i novog partnera Andreja Plenkovića. Očito je da je novom-starom premijeru stalo da formira vlast, po svaku cenu, isključujući čak i SDSS Milorada Pupovca koji je legitimni predstavnik srpske zajednice u Hrvatskoj – navodi Ljajić.

On potom ističe:
– Plenković se u Srbiji zalaže da Hrvati budu zastupljeni i u parlamentu i u vladi. U Bosni insistira na tzv. legitimnom predstavljanju Hrvata, a u vlastitoj državi isključuje čitavu jednu nacionalnu zajednicu iz izvršne vlasti, samo da bi se zadovoljio Domovinski pokret.

Ljajić je naglasio i da je Milorad Pupovac „primer manjinskog političara koji je dokazao da se može istovremeno biti lojalan i državi u kojoj živite i zajednici kojoj pripadate“.

Očito da je to postao hendikep u Plenkovićevoj Hrvatskoj – kaže Ljajić i dodaje:

– Između Penave i Pupovca on je odabrao lidera Domovinskog pokreta, koji jeste matematički potreban za formiranje vlade, ali eliminišući Pupovca i SDSS ne samo da je politički i vrednosno neprihvatljivo, već i dokaz makijavelističkog pristupa samog Plenkovića. Ovo je pre balkansko nego evropsko poimanje politike u jednoj zemlji članici EU.

Exit mobile version