BEOGRAD – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ocenio je danas da je koncept celokupnog javnog mnjenja i medijski javni prostor u Federaciji BiH postavljen tako da Bošnjaci i Hrvati treba da se dogovore oko formiranja vlasti u tom entitetu BiH, a da u nju ne budu uključeni i Srbi.

U saopštenju za javnost te humanitarne organizacije navodi se da taj koncept ne predviđa Srbe, iako su oni, prema Ustavu Federacije, konstitutivni narod, i postavlja pitanje da li “Srba ne treba da bude uopšte u Federaciji kako su to neki zamislili u svojim glavama” i “je li problem i ovih dva odsto Srba koliko ih je ostalo u Federaciji”.

Podseća se da u parlaemntu FBiH ne postoji ustavom propisana parlamentarna većina koja može formirati Vladu Federacije, jer nema predviđenih šest Srba u Domu naroda Federacije, a bez njih se ne može pokrenuti izbor predsednika i potpredsednika Federacije, pa samim tim ni izbor Vlade FBIH.

“U danima kada pokušavaju migrantski centar da prebace u srpska naselja i krše Aneks 7 Dejtonskog sporazuma, kada zabranjuju komemoraciju za 12.000 ubijenih Srba na Garavicama, kada autoput hoće da prave preko srpske zemlje u povratničkim naseljima u Hercegovini, u danima kada se skrnave crkve i želi se i ovih preostalih dva odsto Srba u Federaciji naterati da ode, imamo činjenicu da se u javnom prostoru Federacije uopšte ne pominju Srbi kao narod koji treba da učestvuje u formiranju vlade FBIH, kao da je reč o Kurdima, kao da Srba u FBIH nikad nije bilo. A bilo ih je na teritoriji Federacije, prema popisu iz 1991 godine, 530.000”, ističe se u saopštenju.

Podseća se da Srba gotovo nema u institucijama Federacije i kantonalnim organima, a ustavom FBIH je zagarantovano proporcionalno učešće u organima vlasti po popisu iz 1991. godine.

Ističe se da su “163 srpska naselja u Federaciji nestala sa lica zemlje, preko 30.000 a srpskih kuća je srušeno i nikada nije obnovljeno”.

“Narod koji je u Drugom svetskom ratu na teritoriji BiH podneo najveću žrtvu u borbi protiv fašizma, 72 odsto svih ubijenih u BiH bili su Srbi, narod koji je gotovo biološki uništen u tom ratu, a u tom ratu je kroz antifašistički narodno-oslobodilački pokret oslobodio i Sarajevo i Zenicu i Tuzlu i Mostar, taj narod u javnom prostoru Federacije predstavljaju kao remetilački faktor, kao višak i balast kojeg se treba osloboditi, i niko, apsolutno niko da pita ili da se zapita: Ima li mesta za Srbe na funkcijama u Vladi Federacije BiH? Ili, ako je po onome što izjavljuju neki funkcioneri stranaka matematičke parlamentarne većine, za Srbe samo ima mesta na vrbama”, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Ðorđe Radanović.

Tanjug