BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije na početku sednice iskoristili su svoje pravo da postave pitanja nadležnim organima, a najviše reči bilo je o Sandžaku i o Kosovu.Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto niko ne reaguje na, kako je rekao, separatizam lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koji je nedavno ponovo pokrenuo pitanje uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak.

Prema Šešeljevim rečima, Ugljanin svojim izjavama o Sandžaku kao republici i okupiranoj teritoriji gde je izvršen genocid nad Bošnjacima pre 100 godina, čini delo veleizdaje, pa je pitao vladajuću stranku da li podržava Ugljanina, s obzirom na to da je u nekim gradovima sa njim u koaliciji.

Poslanik Socijalisitčke partije Srbije (SPS) Djordje Milićević rekao je da Ugljanin nema podršku vladajuće koalicije i pridružio se Šešeljevim zahtevima.

On je istakao da Ugljanin sada od medjunarodne zajednice traži rešenje statusa Sandžaka, a dok je od 2008. do 2014. godine bio ministar za regionalni razvoj, govorio je da je Srbija naša zemlja i nije pokretao nikakva pitanja.

I Djordje Vukadinović iz grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije zatražio je da se nadležni izjasne povodom izjava pojedinaca koje zadiru u ustavni poredak države.

Za njega je, dodao je, veća nevolja što neodgovorne izjave poput Ugljanina daje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i to pred američkim senatorima.

Vukadinović je pitao da li Vučićeva izjava da Srbija ne može prihvatiti nezavisnost Kosova ako ne dodje do kompromisnog rešenja, znači da postoji mogućnost da se nazavisnost prizna. “To je neprihvatljivo i zadire u ustavni poredak”, rekao je Vukadinović.

Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije (SMS) pitala je ministra za rad Zorana Djordjevića i finansija Sinišu Malog, kada će odgovoriti na zahteve majki da se usvoje izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodicama s decom, jer su izmene prvi put najavljene još u septembru prošle godine.

Marjan Rističević iz Narodne seljačke stranke pozvao je Ministarstvo kulture i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da ispitaju rad televizija N1 i Nova S, koje, kako je rekao, lažno tvrde da se emituju iz Luksmeburga i Slovenije.

Rističević je ponovio da je zakon prekršen time što je Nova S prenosila fudbalske utakmice.

Boban Birmančević iz Srpske napredne stranke pitao je pravosudje i MUP kako je moguće da je uhapšen direktor Dajrekt medije i radnici RTS-a, a nije uhapšen onaj ko je sve organizovao.

Birmančević je pozvao nadležne da pred lice pravde izvedu nekadašnjeg gradonačelnika i vlasnika Dajrekt medije Dragana Djilasa, jer je, kako je istakao, uveren da će država utvrditi stepen njegove krivice za malverzacije sa prodajom reklamnih sekundi.

Beta