BEOGRAD – Komisija za žalbe Saveta za štampu ocenila je da su nedeljnik “Kikindske” i portal eVršac (evrsac.rs) prekršili Kodeks novinara Srbije, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).Reagujući po žalbi funkcionera SNS u Kikindi Ninoslava Čujića koji je negodovao što nije objavljen njegov demanti na tekst u “Kikindskim” pod naslovom “Naprednjačka mreža botova o trošku svih gradjana Srbije”, u kojem su njegova supruga i on označeni kao “SNS botovi”, Komisija za žalbe je većinom glasova utvrdila da je nedeljnik prekršio tačke 3 i 4 odeljka I kodeksa, koje se odnose na istinitost izveštavanja.

Čujić je naveo da je žalbu podneo jer ga urednik “Kikindskih” Željko Bodrožić “nijednom nije pozvao da pita da li su njegove informacije tačne”.

U odgovoru na žalbu, urednik “Kikindskih” Željko Bodrožić naveo je da im je posle objavljivanja tog teksta, u razmaku od sat i po vremena, stiglo 16 odgovora ili demantija članova SNS-a, medju kojima je bio i dopis Čujića, kao i da su objavili “sve odgovore, sem Čujićevog” što je opravdao “tehničkim propustom”.

Bodrožić je dodao da su “Kikindske”, nakon što su “prošle nedelje dobili informaciju o žalbi Savetu za štampu”, 20. septembra objavili taj, “spletom okolnosti zagubljeni odgovor, uz izvinjenje redakcije”.

Komisija je odlučivala i po žalbi članice Izvršnog odbora Demokratske stranke i specijalista ginekologije i akušerstva Tatjane Vešović koja se žalila zbog “ozbiljnih uvreda, povrede časti, ugleda i dostojanstva” i objavljivanja “neistina, obmana i izmišljotina” na portalu eVršac.

Vešović je navela da se u tekstovima na tom portalu optužuje da je “zloupotrebila svoj položaj i nenamenski potrošila novac iz IPA projekta” što kako je dodala nije tačno jer iako je podneta krivična prijava protiv nje i celog tima koji je vodio taj projekat, niko od njih nije procesuiran.

Reagujući na njenu žalbu, komisija je jednoglasno ocenila da je portal eVršac prekršio tačke 1, 2, 4 i 5 odeljka I (istinitost izveštavanja), tačku 2 odeljka II (nezavisnost od pritiska), tačku 4 odeljka V (novinarska pažnja) i tačku 1 odeljka VII (poštovanje privatnosti) novinarskog kodeksa.

Beta