BEOGRAD – Pripadnici Srpske radikalne stranke (SRS) danas su se okupili ispred zgrade Specijalnog suda, uoči sudjenja optuženima za ratni zločin u selu Kravica, kod Srebrenice 1995, kako bi im dali podršku, navodeći da nema dokaza protiv njih i izrazili očekivanje da će domaće sudstvo “prepoznati njihovu nevinosti i presuditi ispravno”.

Poslanica SRS u Skupštini Srbije Aleksandra Belačić je istakla da će oni ponovo dolaziti, kao što su to radili od početka sudjena, čime žele i da podignu svest gradjana o ovom procesu.

“Pružamo podršku osmorici policajaca koji su nepravedno optuženi za nešto što se naziva ratnim zločinom u selu Kravice, to nije bio ratni zločin već izolovani incident”, rekla je Belačić, prema čijim rečima, u selu Kravice “nije streljano 1.313 Muslimana”, kako se navodi u optužnici, “nego 317 zarobljenika”.

Ona je navela da je podizanjem optužnice u ovom predmetu naše Tužilaštvo za ratne zločine “pokazalo da je potpuno instrumentalizovno od strane Haškog tribunala, koji već dve decenija pod parolom kažnjavanja krivaca za ratne zločine na prostoru bivše SFRJ zapravo kažnjava isključivo pripadnike srpskog naroda”.

Prema njenim rečima, nema materijalnih dokaza, niti svedočenja, koji bi mogli da povežu ove optužene sa onim što se desilo u selu Kravice.

“Mi smo potpuno uvereni u njihovu nevinost”, rekla je Belačić i, nakon kraćeg obraćanja, sa drugim pripadnicima SRS, ušla u zgradu suda, kako bi prisustvovala sudjenu.

Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je osmoricu nekadašnjih pripadnika Centra za obuku Jahorina Specijalne brigade policije MUP Republike Srpske za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tužilaštvo tvrdi da je zločin počinjen prema “civilnom stanovništvu i licima koja ne uzimaju direktno učešće u neprijateljstvima, muškarcima bosanskim Muslimanima” i to 14. jula 1995. godine unutar, isrped i u neposrednoj okolini hagara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac.

Takodje, u optužnici se kaže da je ubijeno najmanje 1.313 civila čiji je identitet do sada utvrdjen i da su njihovi posmrtni ostaci ekshumirani na više lokacije u Bosni i Hercegovni.

Tanjug