BEOGRAD – Bivši zvaničnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Dragoslav Krsmanović negirao je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da su “crvene beretke”, koje su 1992. i 1993. činile zločine u Hrvatskoj i BiH, bile jedinice SDB Srbije.

Tadašnji načelnik SDB Srbije Stanišić (69) i njegov bliski saradnik Simatović (69) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportaciju Hrvata i muslimana u periodu 1991-1995.

Po optužnici, mnoge od tih zločina počinile su “crvene beretke” koje su, u različitim formacijama, tokom tog perioda bile praktično jedinica SDB Srbije.

Svedočeći u odbranu prvooptuženog Stanišića, Krsmanović je izjavio da ga je 1993. šef SDB Srbije poslao u Ilok, u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK), nakon što se tamošnja policija požalila da “crvene beretke” čine nedela.

Krsmanović, koji se u SDB Srbije bavio logistikom, posvedočio je da je utvrdio da su u Iloku “radili šta su hteli” pripadnici jedinice koja je bila raspuštena posle probijanja Posavskog koridora u BiH, 1992. Oni su se vratili u Ilok i nastavili da tu žive kao meštani, sugerisao je svedok.

Stanišićev branilac Vejn Džordaš (Wayne Jordash) nije negirao da su ti borci prethodno bili obučavani u logoru Pajzoš u Istočnoj Slavoniji, koji je, po dokazima optužbe, formirala SDB Srbije.

Preko svedoka Krsmanovića, odbrana je, medjutim, tvrdila da su 1993. “crvene beretke” koje su operisale u Iloku bile “jedinica za posebne namene” u sastavu MUP RSK i da im je zapovedao Ilija Vučković zvani Rambo, koji je “jedno vreme bio komandant u Pajzošu”.

Lokalna policija, po Krsmanoviću, nije preduzimala ništa protiv Vučkovićevih ljudi uz izgovor da su oni “povezani s MUP Srbije”.

“To im je bilo opravdanje da ne postupaju po zakonu”, ocenio je svedok.

Krsmanović je posvedočio i da Stanišić, kao šef SDB Srbije, nije, u leto 1993, bio neposredno uključen u formiranje službine Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD), niti u izbor njenih pripadnika.

Svedok je učestvovao u formiranju JATD kao glavni logističar, a zbog tog posla je, kako je rekao, prešao iz Resora javne bezbednosti MUP Srbije u SDB.

Po optužnici, formiranje JATD bilo je samo ozvaničenje pripadnosti “crvenih beretki” SDB Srbije, što dokazuje činjenica da su u njen sastav, naročito “rezervni”, primljeni borci i komandiri koji su, prethodno, ratovali i činili zločine u Hrvatskoj i BiH.

Krsmanović, koji je kasnije bio i logistički zamenik komandanta Jedinice za specijalne operacije SDB Srbije, sutra će nastaviti svedočenje.

Ponovljeno sudjenje Stanišiću i Simatoviću poslednje je u kojem medjunarodni sud u Hagu odlučuje da li su zvaničnici Srbije odgovorni za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Do sada nijedan zvaničnik Srbije nije u Hagu proglašen krivim za te zločine.

Beta